PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

Excursió a l'entorn del castell de Taradell
(Osona)

(28 d'abril del 2019)

Organització:


A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès

NOTA: Encara que per aquesta data s'hagin convocat eleccions al Congrés de Diputats de Madrid, l'excursió no serà ajornada ni anul·lada per aquest motiu. Com indica aquesta informació, està previst que es retorni a Barcelona a les 19 hores, segurament que serà abans, malgrat tot si s'arriba a l'hora indicada pot donar temps a anar a votar. Si hi ha dubtes sempre queda el recurs de votar per correu.

Inscripcions
Informació per a totes les excursions
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Properes activitats
Normativa Naturtresc  

PROGRAMA

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel.

Hora de sortida: 
7:30 h.

Longitud:
 10,900 km aprox.

Durada:
 3:30 h. aprox.

Hora prevista de retorn a Barcelona
: 19:00 h- 

Desnivells:
250 m de pujada i 250 m de baixada

Menjars a càrrec dels inscrits
: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar de motxilla en el decurs de l'excursió.

Taradell 

Itinerari a peu: Taradell, torrent de Mansa, pantà de Taradell, camps de Mansa, torrent de Mansa, castell de Taradell, coll de Taradell, puig Grifó, coll de Mansa/del Vilar, l’Enclusa, Hostalet del Bou, font del Rabató, Sant Quirze de Subiradells, la Codina, travessera de les Sitges, carretera de Viladrau i Taradell (Font Gran).

NOU SISTEMA D'INSCRIPCIONS (per internet i per telèno). Podeu llegir-ne els detalls clicant aquí

Import de la inscripció: 20 euros (inclou: el desplaçament amb autocar, la documentació i l’assegurança).

Inscripcions per internet

Abans d'iniciar el procés de la inscripció es recomana llegir detalladament el procediment a seguir. 
Per a facilitar el procés es pot consultar el tutorial corresponent clicant aquí.

A partir de les 9 hores del dilluns dia 22 d'abril entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 25 d'abril.

Accés al formulari d'inscripcions clicar aquí 

Pre-reserva de plaça per telèfon

A partir de l'23 d'abril de les 17 a les 21 hores, es pot fer la pre-inscripció o reserva de plaça al tel. 616 672 173. 
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) de 20 euros al compte ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits. 

Si el dia 25 d'abril no s'ha fet l'ingrés es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva. 

Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles. 

Les places estan limitades a dos autocars. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Descripció de l'excursió

Iniciarem l’excursió a la població de Taradell, concretament a la rotonda de la carretera de Viladrau (B-520). Passats uns 500 metres deixarem la carretera per prendre una pista a la dreta que ens portarà a creuar el torrent de la Mansa i al pantà de Taradell i després de diverses bifurcacions, ens portarà als camps de la Mansa. En una bifurcació on anirem a la dreta per una pista que ens portarà al castell de Taradell després de creuar altre cop el torrent de la Mansa. Des del castell seguirem la carena que ens portarà al coll de Taradell i al Puiggrifó on canviarem de direcció per anar vers el nord, cap al coll de la Mansa o del Vilar on creuarem la carretera B-520 i pujarem a l’Enclusa, una zona degradada per les motos. Seguirem per la carena fins a l’Hostalet del Bou, on seguirem vers l’oest per la pista que ens portarà a la font del Rabató i després a Sant Quirze de Subiradell. Per la pista deixarem a l’esquerra l’accés a la Codina i entrarem a Taradell per seguir a la dreta la carretera de Viladrau que ens portarà a la rotonda on acabarem l’excursió a la Font Gran.

Mapa

Perfil de desnivells
TARADELL

Segles enrere, la població de Taradell, erigida en vila cap al 1580, era el centre administratiu del terme del castell de Taradell, que englobava els termes municipals de Taradell i de Viladrau i, fins al segle XIV, els termes de Santa Eugènia de Berga i de Vilalleons.
A la plaça del terme, prop de la sagrera de Sant Genís de Taradell s’hi construí una torre i fortalesa, que fou incendiada en la guerra dels Remences (1460) i entre el 1545 i el 1550 el senyor de Taradell hi féu construir una nova fortalesa, que restà inacabada, de la qual en resta la torre de la Presó o torre de Don Carles, en un extrem de la plaça Major de la vila.
La població va experimentar un creixement notable a partir del 1550 i entre el 1547 i el 1561 es va construir la capella de Santa Llúcia, a la part de llevant del poble, on es feien les assemblees del gremi de paraires i teixidors. L’antiga població es va crear entre l’església de Sant Genís, la plaça Major i la capella de Santa Llúcia, que és el sector on encara hi ha cases antigues amb portals adovellats de pedra dels segles XVI i XVII, Posteriorment s’estengué vers migdia, pels carrers de Seva i de Sant Sebastià, les nombroses llindes datades dels quals permeten de seguir la cronologia d’aquest creixement. L’obertura de la carretera o passeig de Domènec Sert (1925) configurà la forma allargassada, típica de la vila, actualment desfigurada per les construccions més modernes.
L’església parroquial de Sant Genís, documentada des del 950, fou reemplaçada per una nova església romànica, consagrada el 1076. Aquesta església subsistí fins el 1755, que fou substituïda per l’església actual, de tipus barroc neoclàssic. La nova església fou beneïda el 1763 i restaurada i consagrada el 1910, després que un incendi el 1904 en destruís el retaule principal i malmetés una bona part de l’antic edifici. Fou profanada el 1936, i no en resta cap retaule ni objecte de culte anterior a aquesta data. De l’església romànica primitiva del 1076 li queda, en canvi, el campanar, de planta i tres pisos, reproduït l’any 1929 al Poble Espanyol de Barcelona. Aquest campanar fou sobrealçat amb un nou pis l’any 1799 i modificat els anys 1949-50.

La Font Gran
Sota la vila, prop de la riera de Taradell, hi ha la Font Gran, amb set canelles i un sobreeixidor en forma de cap de lleó, de pedra esculpida, que porta la data del 1790. Coneguda també amb el nom de la font de Sant Genís o font de Taradell, els documents en parlen d’ençà el 1212 i dels seus abeuradors des de l’any 1526. Prop de la font hi ha l’antic casal del gremi de paraires, on funcionà des del 1723 un tint dels teixits fets a la vila. L’aigua sortia de la penya, i a mig segle XVIII, quan els paraires van necessitar més doll d’aigua s’hi va excavar una mina i es va fer una font per a omplir els càntirs i les galledes.
El plàtan de la Font Gran, plantat per Segimon Riera i Corominas i Jaume Barfull el 1865, figura en la llista d’arbres monumentals de Catalunya.

CASTELL DE TARADELL

Popularment conegut per castell de Can Boix i del qual resten encara murs importants. Està situat sobre una gran balma que el fa molt característic. Actualment s'hi han realitzat unes obres de consolidació de les restes. Queden restes dels segles X - XI, al sector de l'antiga capella de Santa Creu, ara del tot malmesa i la resta és un gran mur d'una setantena de metres, del segle XIV.
Pertanyia a uns cavallers cognomenats Taradell, que vers el 1165 es van enllaçar per casament amb els Vilademany. El castell passà per successives aliances als Cruïlles (1500), Perapertusa (1619), Bournonville (1650) i després als comtes d’Aranda (1721) i ducs d’Híxar (1790), que serien senyors i barons de Taradell fins el 1812.
No obstant cal aclarir que el domini eminent del castell, és a dir, el dret de propietat superior al domini útil dels senyors, estava en mans dels comtes de Barcelona; per exemple, formà part del dot que el comte Ramon Borrell donà a la seva muller Ermessenda de Carcassona qui, el 1057 vengué tots els seus drets al seu nét Ramon Berenguer I.
El castell va ser concebut amb funcions de defensa i guaita, i mai hi varen viure els senyors de Taradell que residien al casal d'Espinzella. Fins al s. XII el castell era habitat per castlans que sembla que aviat renunciaren a fer-hi vida. Hi ha diverses notícies posteriors sobre els castlans fins al 1406, en què es perd el rastre dels posseïdors de la castlania.
A partir del segle XVI, va perdre tot valor estratègic quan es va construir la "Torre de la plaça" (1550) a la vila de Taradell. A causa d'això es va anar abandonant i durant una part del segle XVI consta com una masoveria. Del segle XVII en endavant ja estava en ruïnes i abandonat

PEROT DE ROCAGINARDANS (bandoler)

Bandoler de la facció dels nyerros, fill d’uns pagesos propietaris del Mas Rocaguinarda, d’Oristà, on va néixer el 18 de desembre de 1582, morí a Nàpols després del 1635
A 19 anys, després d’haver tingut raons amb els batlles d’Oristà, anà a Vic amb el seu germà Cebrià, hereu del mas, per aprendre un ofici; allà ingressà a les hosts de Carles de Vilademany, cap dels nyerros de Vic, oposat al bisbe de Vic, Francesc de Robuster i Sala, cap dels cadells, ajudat pels germans Coixard.
El 1602 es remarcà en l’atac i en la presa del palau episcopal i començà la vida de bandoler.
Des dels anys 1603 i 1604 formà quadrilla i el 1607 esdevingué el cap més notable del bandolerisme català fins el 1611; tenia com a lloctinents importants Jaume Alboquers, Gabriel Galí i Joanot Gili de Vilalleons. El lloctinent duc de Monteleone creà a Vic el 1605 la Unió o Santa Germandat contra els bandolers, que obligà Rocaguinarda a llançar-se a les muntanyes; actuà per Osona, la Garrotxa, el Ripollès, la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Vallès i la Conca de Barberà.
Sovint actuà en connivència amb l’abat de Ripoll, contra el capitost cadell Trucafort, amb els cavallers de Sant Joan de Jerusalem del castell de Barberà, amb familiars del Sant Ofici, i també amb els canonges augustinians de Sant Joan de les Abadesses contra el bisbe de Vic, cadell. Pel febrer del 1610 assetjà Vic amb 200 homes, imposant l’hegemonia dels nyerros sobre la ciutat. Tingué topades serioses amb les forces del lloctinent i causà la mort del seus perseguidors; també foren capturats o perderen la vida socis de la seva quadrilla.
Arran d’una topada amb el batlle de Vilalleons (juliol del 1610), se li obrí un procés de regalia. Durant la lloctinència del bisbe de Tortosa, Pedro de Manrique, després d’un sometent general, aconseguí que Rocaguinarda i Morell, que havien reunit llurs quadrilles, s’acollissin a un perdó (1611) i que Rocaguinarda embarqués a Mataró amb la seva gent com a capità dels terços castellans vers Nàpols, on encara era el 1635. La fama de Rocaguinarda fou recollida a la segona part del Quixot (capítols 60 i 61), que el situa acompanyant don Quixot en la seva visita a Barcelona. Tal vegada Rocaguinarda conegué Barcelona, on hi ha el carrer que porta el seu nom: Perot lo Lladre. El rector de Vallfogona li dedicà un sonet.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de l'activitat declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2019 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.