NATURTRESC
Properes excursions: consulteu l'apartat "propera caminada"

Telèfon per a informació 616 672 173 el dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Consulteu directament el web d'aquesta activitat.

Cliqueu aqui

PROPERA EXCURSIÓ 

Inscripcions
Properes activitats
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Normativa Naturtresc

Realització:

NATURTRESC

SANT QUIRZE DE PEDRET
VIA VERDA DEL LLOBREGAT

(Berguedà)  02/03/2025

Organització:

PROGRAMA

Torre de un edificio de piedra  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.Sortida i arribada de Barcelona: Xamfrà dels carrers Consell de Cent i Lepant. (Metro L2 Monumental, a 100 metres i L5 Sagrada Família, a 300 metres).
Hora de sortida: 7:00 h
Menjars: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar al final de la caminada.
Longitud: 11,200 km aprox.                
Durada: 3.30 h. aprox.
Desnivell acumulat: de pujada: 200 m de baixada: 250 m.
Itinerari de muntanya:
Berga (Oficina de Turisme) (1), mas d’en Bosc (2), carretera de Sant Quirze de Peret (3), Drecera (4), pont de Pedret (5), Sant Quirze de Pedret (6), pont de Pedret (7), via Verda del Llobregat (8) i Cal Rosal (9).
Via Verda del Llobregat

Possibilitat de dinar al restaurant
Oportunament trobareu la informació corresponent en aquest apartat del web

INSCRIPCIONS
Import de la inscripció: 25 euros per persona.

Inscripcions per internet
A partir de les 9 hores del 24 de Febre
r entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 27 de febrer.
Quan dins el període establert no es pugui accedir al formulari d'inscripcions per internet vol dir que ja no hi ha places disponibles per aquest sistema i que l'única opció que queda és intentar fer la "Pre-reserva de plaça per telèfon" que s'indica a continuació.

PER ACCEDIR AL FORMULARI D'INSCRIPCIONS PODREU CLICAR AQUÍ
Si es fa la inscripció per internet és imprescindible realitzar el pagament a través dels sistema establert en el procés d'inscripció. SI NO ES FA EL PAGAMENT EN AQUEST PROCÉS LA INSCRIPCIÓ NO S'HA REALITZAT, per tant, o cal repetir el procés per internet o s'ha de fer la inscripció pel procediment de "Pre-reserva de plaça per telèfon" que es descriu a continuació.
- En el cas de fer la inscripció i el pagament per internet no cal enviar el comprovant per correu electrònic o per Whats App, ja que el fet de formalitzar la inscripció per internet ja significa que s'ha fet el pagament corresponent.

Pre-reserva de plaça per telèfon
A partir del 24 de febrer es podrà fer la reserva de plaça al tel. 616 672 173 de les 17 a les 21 hores.
A continuació cal confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés de 25 euros al compte ES18 3140 0001 9800 1565 5300 Caixa de Guissona.


Pagament de la inscripció:
Sols es pot efectuar per mitjà d'una transferencia a la Caixa de Guissona. Un cop feta la transferència tot seguit caldrà enviar el comprovant per correu electrònic (asenexba@euro-senders.com) o per Whats App al 609 334 872 (no es pot trucar a aquest telèfon), en el qual és imprescindible que consti el nom dels inscrits.
Aquesta serà la verificació d’haver fet el pagament dins el temps establert.
Si el dia 27 de febrer no s'ha fet la transferència es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva.

Notes:
- Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles.
- Les places estan limitades a un autocar.
- Sols es tornarà l'import de la inscripció de les places anul·lades que s'hagin pogut cobrir amb altres pre-inscripcions.

Descripció de l'excursió: Sortirem de L’Oficina de Turisme del Berguedà, al costat de la carretera C-16, deixarem a la dreta un càmping (que nos ens volen per anar a esmorzar) i prendrem una pista a la dreta que ens portarà al mas d’en Bosc, deixarem la casa a l’esquerra i deixarem la pista per prendre un camí a l’esquerra que ens portarà a creuar la C-16 per un pont, seguirem recte i quan arribem a la carretera de Sant Quirze de Pedret la seguirem a la dreta; més endavant deixarem la carretera per prendre una drecera que ens retornarà a la carretera, més endavant arribarem al pont de Pedret, creuarem el riu Llobregat per ell i pujarem per una pista a Sant Quirze de Pedret. Després baixarem per retornar al pont i tot seguit anirem a l’esquerra per iniciar l’itinerari de la Via Verda del Llobregat, aquesta via ja no la deixarem fins al final de la caminada a Cal Rosal.
Per la Via Verda passarem el Pontarró de Fontollera just abans del refugi dels pescadors. Un quilòmetre avall passarem el túnel de la Peirota de 80 m i tot seguit passarem el pont de la Peirota o de Vilarrassa, té una estructura de més de 50 metres de llargada i una amplada aproximada d'uns 3,75 metres.  Aviat creuarem el túnel de Vilarrasa II que és el més llarg amb 185 m i amb una corba de 100 m de radi, per aquest motiu el van il·luminar; és una il·luminació solar d’encesa automàtica amb leds. Fixeu-vos amb el repicat del túnel, res a veure amb les obres actuals. Finalment creuarem el túnel de Vilarrassa I de 77 m de longitud. Aviat veurem la resclosa de la fàbrica de cal Rosal així com els edificis de l’antiga fabrica de Carburos Metàlicos

Podeu obtenir el fulletó de l'activitat si CLIQUEU AQUÍ

Mapa (cliqueu a la imatge per ampliar-la)


Mapa  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.



 


 

 

 

 














 


Perfil de desnivells 
(cliqueu a la imatge per ampliar-la)


Imagen que contiene Forma  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

 

 





Sendero en un bosque  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.
PONT DE PEDRET
Pont de pedra format per un gran arc apuntat central i altres tres, dos a la dreta i un a l'esquerra, de petits i de mig punt, un xic irregulars i rebaixats. És un element típic d'exemple de pont en esquena d'ase. S'eleva considerablement per sobre d'un estret obert sobre una plataforma rocosa on s'engorja el riu. Té una barana i un paviment de pedra. En un paisatge clàssic de vora riu, en despoblat, condicionat per la carretera que hi duu, refeta i asfaltada, i pel traçat de la via del carrilet, avui desaparegut. És l'únic pont per accedir a l'església de Sant Quirze de Pedret.
Sota el pont gòtic de Pedret hi ha una gran quantitat de forats que corresponen a diferents construccions medievals. Una primera sèrie de trenta forats col·locats paral·lelament i que travessen el riu a banda i banda. Podrien ser els orificis on s'encaixaven les bigues que sostenien un pont de fusta construït en època romànica. Una mica més apartats d'aquest primer grup clarament diferenciat, trobem una altra sèrie de 12, 51 i 22 forats més que semblen correspondre a una reclosa d'un molí medieval de finals del segle x o començaments del segle XI. Es feien servir per encabir-hi les bigues d'una rústega resclosa de fusta. Prop d'aquests forats hi ha restes del que deuria haver estat una canalització o rec. En aquest lloc hi havia un molí fariner al segle XVII i XVIII del que avui no en queden restes perquè les successives obres del ferrocarril les han destruït.
El seu origen és medieval, formaven part la major part dels fonaments de construccions, avui desaparegudes. Degut al caràcter segurament popular d'aquestes construccions, no tenim massa notícies històriques que ens en parlin

Una casa de piedra  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.SANT QUIRZE DE PEDRET
És una església de tres naus (bé que la de migdia fou parcialment suprimida el segle XII), capçades a llevant per tres absis, el central de planta trapezoïdal i els laterals de planta de ferradura. La nau central era coberta originàriament amb una encavallada de fusta, que fou substituïda a finals del segle XII o principis del XIII per una volta apuntada sobre arcs formers. La nau de tramuntana actualment té coberta a un vessant. Tanmateix, l'arc triomfal que comunica l'absis major amb la nau central no és original. Els arcs de les absidioles descansen sobre unes columnes de fust monolític i capitells sense decorar. La porta és al mur de migdia de la nau central. És formada per dos arcs de mig punt en degradació, amb una arquivolta exterior, i una columna amb el capitell molt malmès a cada banda.
A l'interior s'han reproduït les pintures murals els originals de les quals es conserven a diferents museus.
Els orígens de Sant Quirze de Pedret són molt poc documentats. El lloc de Pedret és esmentat l'any 983 entre les possessions del monestir de Sant Llorenç prop Bagà, però de l'església, no se'n té referència fins al 1167, tot i que és evidentment anterior.
La pica beneitera, malgrat que la datació de la peça no és segura, possiblement pot catalogar-se com un exemplar dels segles XIV-XV, en una època de plena decadència de l'art de treballar la pedra a la comarca del Berguedà.
L'església original és preromànica d'una sola nau amb absis trapezoïdal, del segle IX.
Cal destacar les pintures del seu interior, especialment als absis. A l'absis de la nau central es conserven part de la pintura preromànica
El 1959, Sant Quirze de Pedret presentava un estat ruïnós. El 10 de maig del mateix any, el bisbat de Solsona va cedir l'església a l'Ajuntament de Berga, La Diputació de Barcelona es va fer càrrec de la restauració, la intervenció començà el 28 de desembre d'aquell mateix any


Un castillo en lo alto de una casa  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.CAL ROSAL
La Colònia Rosal fou la primera fàbrica de riu que s'instal·là a l'Alt Llobregat sota el règim de Colònia tèxtil l'any 1858.
Aquest conjunt urbanístic és fruit de diferents etapes constructives que van des del nucli més antic de la fàbrica, fins, els anys 60 del segle XX.
La factoria va créixer, en alçada i llargària, tal com permet l'arquitectura industrial de pisos i sempre paral·lela al Llobregat.
Els habitatges més antics són plurifamiliars, amb escales exteriors construïts paral·lels a la façana i a un nivell superior; aquesta primera fase també és l'edifici de l'escola-convent i església.
Abans d'esdevenir una gran colònia tèxtil, Cal Rosal ja era un lloc de pas, com ho prova el camí ral que unia Berga amb Vic creuant el Llobregat en aquest punt i els ponts que successivament s'hi han anat construint, com el Pont d'Orniu.
Més endavant, l'any 1858 els germans Rosal van comprar uns terrenys a la vora del Llobregat per construir-hi una fàbrica, la maquinària de la qual seria moguda per la força de l'aigua, i que es convertiria en la primera colònia tèxtil de Catalunya. La Fàbrica Vella va iniciar la seva activitat cap a l'any 1860, amb màquines de filar i cardes; poc després va incorporar telers. A finals del segle XIX ja era la indústria tèxtil més important de Berga. Aquest fet va permetre ampliar la presa i obtenir més energia per moure la noves màquines instal·lades a la Fàbrica Nova.

Un edificio de piedra  El contenido generado por IA puede ser incorrecto.VIA VERDA DEL LLOBREGAT
L'antic ferrocarril de Manresa a Berga es va projectar a finals del segle XIX, i va arribar a la colònia Rosal l'any 1887. En aquest punt es construí una estació i s'aturaren les obres que havien de continuar fins a Berga. Una societat diferent impulsà la construcció d'una línia ferroviària des de l'Estació d'Olvan fins a Guardiola de Berguedà resseguint la vall del riu: es tractava d'un ferrocarril miner que finalment arribà a Guardiola de Berguedà el 1904. El tram d'Olvan a Pedret correspon a aquesta segona etapa de construcció: 1887-1904. La línia ferroviària es va clausurar el 1972 a causa de la construcció de l'embassament de la Baells. Al cap d'un any el tram de l'estació d'Olvan fins a Sallent fou, també, clausurat deixant la comarca sense transport ferroviari. La companyia ferroviària arrencà les vies i les travesses i des d'aleshores, aquest camí s'ha fet servir per anar a Pedret i a aquest sector del Llobregat sense haver de passar per Berga. Al recorregut hi ha 3 túnels (el més llarg està il·luminat) i un pont per creuar el riu.


MÉS INFO: Tel. 616 672 173
(els dilluns feiners i els dies establerts per a la inscripció de 17 a 21 hores).


NOTES IMPORTANTS 
- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de l'activitat declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida de l'autocar amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida de l'autocar s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.

Fotos segona part del Camí de Sant Jaume a Catalunya i raqueta de neu 2023




Camí Sant Jaume gener



Raqueta de neu febrer

Camí Sant Jaume febrer

Camí de Sant Jaume març
Camí de Sant Jaume abril
Camí de Sant Jaume maig
Camí de Sant Jaume juny
Caminada a la Platja juliol

Camí de Sant Jaume setembre

Camí de Sant Jaume octubre

Camí de Sant Jaume novembre
Camí de Sant Jaume desembre

Camí de Sant Jaume desembre

Camí de Sant Jaume desembre

Camí de Sant Jaume desembre



 

 









 

 







 
















 



 

 

 

 

 

Fotos Naturtresc 2024

 

 

 

 

01 Volta per Mont-ral

02 Banyoles _Besalú
03 Graugés i Sant Vicenç d'Obiols
04 Congost de Mu 05 Sant Pere sd'Aüira 06 Sant Pau de Segúeries

06 Sant Pau de Segúeries
07 Pont Romà de Sant Joan Abadesses  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÉS IMPORTANT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT D'AQUEST WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Pot consultar el calendari d'excursions per al 2024 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.