ACCEPTACIÓ BASE DE DADES CORREU ELECTRÒNIC clicar aquí
PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

CAMINADA A LA PLATJA
De Segur de Calafell a Vilanova i la Geltrú
(Baig Penedès)

1 de juliol

Organització:

A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès


Inscripcions
Informació per a totes les excursions
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Properes activitats
Normativa Naturtresc  

Fitxa tècnica

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel.

Hora de sortida: 7:30 h.

Longitud:
10,000 km aprox.

Durada:
3:00 h. aprox.

Hora prevista de retorn a Barcelona
: 19:00 h-

Desnivells:
inapreciables.

Menjars a càrrec dels inscrits
: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar de motxilla en el decurs de l'excursió.Itinerari a peu: Port de Segur de Calafell (1), les Serres (2), port de Cubelles (3), cap de Sant Pere (desembocadura del riu Foix) (4), Cubelles (5), punta de Santa Llúcia (6) i Vilanova i la Geltrú (7).

NOTA: En arribar a la platja de Vilanova i la Geltrú es donarà temps per poder-se banyar i dinar.
Inscripcions

NOU SISTEMA D'INSCRIPCIONS (per internet i per telèno, es pot triar el que més interesssi). Podeu llegir-ne els detalls clicant aquí

Import de la inscripció: 20 euros (inclou: el desplaçament amb autocar, la documentació i l’assegurança).

Inscripcions per internet

Abans d'iniciar el procés de la inscripció es recomana llegir detalladament el procediment a seguir.
Per a facilitar el procés es pot consultar el tutorial corresponent clicant aquí.

A partir de les 9 hores del dilluns dia 25 de juny entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 31 de maig.

PER TENIR ACCÉS AL FORMULARI D'INSCRIPCIONS CAL CLICAR AQUÍ

Pre-reserva de plaça per telèfon

A partir del 25 de juny de les 17 a les 21 hores, es pot fer la pre-inscripció o reserva de plaça al tel. 616 672 173.
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) de 20 euros al compte ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits.

Si el dia 28 de juny no s'ha fet l'ingrés es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva.

Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles.

Les places estan limitades a dos autocars. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Descripció de l'excursió

Iniciarem l’itinerari a peu al costat del Club Nàutic de Segur de Calafell (1), prendrem el pg. marítim de Sant Joan de Déu en direcció nord-est i deixarem la platja de Segur a la dreta. Pràcticament tot l’itinerari de l’excursió tindrà aquesta tònica pel que fa a la direcció i a la situació pel que fa a la platja. A continuació deixarem a la dreta un seguit de “caletes” artificials fins arribar a les Serres (2), un descampat amb aparcament situat a l’esquerra, en aquesta barriada de Calafell. Seguim pel passeig marítim; aviat s’acaba la zona pavimentada i seguim en la mateixa direcció per una pista de terra durant uns 300 metres fins arribar al pg. marítim de Cunit, que segueix amb la mateixa tònica que l’anterior. Al final d’aquest passeig deixem a la dreta l’accés al port de Cubelles (3) i seguim per una zona sense pavimentar, deixem a l’esquerra la xemeneia de la tèrmica de Cubelles i seguim pel pg. marítim de la Mediterrània de Cubelles. Al final d’aquest passeig arribem al parc de la desembocadura del riu Foix (4), a la dreta queda el cap de Sant Pere. Per mitjà de dos ponts creuem la desembocadura i arribem a una explanada on anem a la dreta per retornar al costat de la platja i seguir pel pg. marítim de Cubelles (5), amb la platja Llarga a la dreta. Al final del pg. seguirem per un camí a ran de sorra durant uns 900 metres que ens portarà a tocar de les vies del tren. Seguirem al costat de les vies uns 500 metres i, després de creuar un portal, seguirem pel carrer de la Moixarra del Racó de Santa Llúcia, amb xalets a l’esquerra i el mar a la dreta. Deixarem a la dreta la punta de Santa Llúcia (6) i al final del carrer anirem a la dreta per una pista que, en uns 200 metres, ens portarà altre cop a prop de les vies del tren. Tindrem a la dreta la platja d’Aiguadolç i arribarem al pg. de Salvador Espriu, al final del qual baixarem per unes escales a la dreta i seguirem pel pg. de Ribes Roges, creuarem el parc de Ribes Roges i arribarem a la torre de Ribes Roges, ja a la població de Vilanova i la Geltrú, on situarem el final de l’excursió (7).

MAPA


PERFIL DE DESNIVELLS
CALAFELL

Municipi del Baix Penedès, a la costa, al límit amb el Garraf.
L’economia tradicional de Calafell es basava en l’agricultura de secà i en la pesca, però a partir sobretot de la segona meitat del segle XX la població s’abocà de ple a les activitats terciàries relacionades amb el sector turístic
El poble de Calafell està situat dalt d’un petit turó rocós, a 1,5 km de la costa, al cim del qual hi ha les restes de l’antic castell de Calafell. D’aquest castell, documentat el 1037, queden les muralles construïdes sobre la roca que envoltaven el recinte fortificat. Des de l’alta edat mitjana fou seu d’una aldea, origen de l’actual nucli urbà. D’aquest període es conserven moltes restes, entre les quals cal esmentar el cementiri, amb tombes excavades a la roca, i l’església, d’estil romànic llombard, dedicada a la Santa Creu. Entre els segles XII i XV la noblesa feudal va expulsar els pagesos i al solar que aquests ocupaven es va alçar l’actual fortalesa. L’església fou ampliada i s’incorporà a l’interior del recinte fortificat. Entre els elements arqueològics d’interès cal destacar les restes de pintures murals al fresc, que decoren l’interior de l’absis. Des del segle XVI el castell fou utilitzat com a hospital de pobres, cementiri i parròquia de la zona. El temple actual es beneí el 1806. Consta que el 1671 el castell ja era destruït. En l’àmbit del conjunt del castell s’han fet excavacions i s’han exhumat molts materials arqueològics que han permès de reconstruir, en part, l’evolució històrica de la fortalesa. L’església ha estat restaurada.
El lloc és documentat el 999 quan l’Espluga de Calafell era el límit occidental d’unes terres del Maresme del Penedès que els comtes Ramon Borrell i Ermessenda van vendre a Gombau de Besora.

VILANOVA i LA GELTRÚ

Municipi i cap de la comarca del Garraf, a la costa, a llevant de la desembocadura del riu de Foix.
Les activitats primàries han sofert un procés de recessió, tendència general a la comarca les darreres dècades del segle XX i principis del XXI. El conreu amb més implantació és la vinya, que serveix per a l’elaboració de vins i caves, emparats per la denominació d’origen Penedès. La tradició industrial de Vilanova i la Geltrú arrenca del segon terç del segle XIX, quan s’hi començaren a instal·lar les primeres grans empreses.
Les activitats terciàries han esdevingut, sobretot en la dècada del 1990, les més destacades del municipi.
La parròquia de l’antic nucli de Vilanova de Cubelles era dedicada a sant Antoni Abat i fou creada el 1363 per Guillem de Torrelles, bisbe de Barcelona, per segregació del terme de l’antiga parròquia de Santa Maria del castell de Cubelles.
El castell de la Geltrú fou restaurat a la primeria del segle XX. Convertit en museu, conserva part del traçat i de les estructures medievals bastides entre el segle XII i el XV, entre les quals hi ha diverses finestres coronelles i geminades i una torre rectangular a l’angle NE. No s’ha conservat, en canvi, una torre de planta circular que, segons Monreal-De Riquer, era la torre mestra del castell i pertanyia a l’obra més antiga. La parròquia de Santa Maria de la Geltrú és documentada des del 1143; l’edifici actual data de la primeria del segle XVIII i conserva de l’edifici anterior el retaule barroc de l’altar major.
Les primeres notícies històriques de la Geltrú, que pertanyia al terme del castell de Ribes, de domini episcopal, daten de la fi del segle X, i l’anomenen Vila Episcopal. Era situada prop del torrent que feia de límit occidental del terme de Ribes amb el de Cubelles, que era de domini del comte. Vers l’any 1080 s’esmenta el lloc de Guisaltrud, que abans es deia la Bisbal. Els bisbes de Barcelona tenien infeudat el lloc de Ribes, amb els seus annexos de Miralpeix, Sitges i la Geltrú, als descendents de Mir Geribert, que prengueren el cognom de Ribes.

ESPAI NATURAL PROTEGIT DE LA DESEMBOCADURA DEL RIU FOIX

La recuperació dels espais humits de la desembocadura del riu Foix ha convertit aquesta zona en una de les de major atractiu del municipi. El riu Foix –que des de la construcció del pantà del Foix està sec la major part de l’any- és un altre dels elements emblemàtics de Cubelles.
A la desembocadura del Foix, a més de poder passar un dia enmig de la natura, es pot observar el comportament de les aus autòctones d’aquesta zona o gaudir de les àrees de pícnic. L’espai també està adreçat a les escoles, que poden visitar i estudiar l’ecosistema d’un riu mediterrani com és el del Foix.
La seva desembocadura està separada del mar per una barrera de sorra acumulada pels corrents marítims i els dipòsits pluvials, formant llacunes d’aigua dolça al seu interior. L’espai natural del delta del Foix manté el braç de sortida a la mar que es va formar arran de les riuades de 1994, a la qual s’ha afegit un segon braç deixant una illa al mig, connectada amb la zona d’esbarjo a través d’unes passarel·les de fusta. Una altra passarel·la de fusta sobre un dels braços del riu serveix de punt d’observatori del desenvolupament natural de la desembocadura del Foix.
La desembocadura del Foix està separada del mar per una barrera de sorra acumulada pels corrents marítims i els dipòsits pluvials, formant llacunes d’aigua dolça al seu interior. L’anomenat Espai Natural del Delta del Foix, manté el braç de sortida a la mar que es va formar arran de les riuades de 1994, a la que s’ha afegit un segon braç deixant una illa al mig, connectada amb la zona d’esbarjo a través d’unes passarel·les de fusta. Una altra passera de fusta sobre un dels braços del riu, serveix de punt d’observatori del desenvolupament natural de la desembocadura del Foix.
La desembocadura del Foix permet observar el comportament de les aus autòctones d’aquesta zona o gaudir de les àrees de pícnic que hi ha. L’espai també està adreçat a les escoles, que poden visitar i estudiar l’ecosistema d’un riu mediterrani com és el del Foix.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de la caminada declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2018 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.