PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

Agrupació Excursionista
Muntanya

Sant Pau de Segúries
Magnífica calçada romana
del Capsacosta

(Ripollès) 2 d'abril

Organització:
Associació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès


Fitxa tècnica Properes activitats Informació per a totes les excursions  
Notes importants Normativa Naturtresc Notes importantsFitxa tècnica

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel

Hora de sortida: 7:30 h

Hora prevista d'arribada a Barcelona: 19:00 h aprox.

Menjars a càrrec de l'excursionista:
Esmorzar en àrea de servei o similar, dinar: en el decurs de l'excursió.

Longitud: 11,0 km aprox.

Durada: 3:30 h. Aprox.

Desnivells:  300 m de pujada i 300 m de baixada

 

 

Sant Pau de Segúries

Itinerari a peu previst: Sant Pau de Segúries (855 m) (1), Sant Pau Vell (890 m) (2), can Barramba (895 m) (3), collada de Capsacosta (980 m) (4), serrat del Pedró (985 m), Pla de la Barraca (1025 m), Puigsacreu (1110 m) (5), collada de Font Fresca (925 m), can Barrera (905 m) (6), carretera C-38 (835 m) (7), pont de Forcarà (835 m) (8), rec de Can Gorra (865 m), Bac del Callís (880 m) (9), carretera C-38 (850 m) (10) i Sant Pau de Segúries (855 m) (1)

INSCRIPCIONS

Import de la inscripció: 20 euros Inclou: autocar, documentació i assegurança d'accident.

Per internet: A partir de les 9 hores del dilluns dia 27 de març fins a les 21 hores del dijous 30 de març

Per accedir al formulari d'inscripcions cliqueu aquí

Per telèfon: Pre-reserva a partir del 27 de març de les 17 a les 21 hores al telèfono: 616 672 173. Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) corresponent al c/c ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés cal fer constar el nom dels inscrits.

MÉS INFO: www.euro-senders.com/naturtresc.- Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores

Descripció de l'itinerari

Iniciarem l’itinerari a la pl. de la Generalitat de Sant Pau de Segúries (1), prendrem l’av. del Mariner i més endavant prendrem un vial a la dreta que ens portarà a Sant Pau Vell (2), creuarem la carretera C-153a i seguirem per la pista pavimentada en direcció a la via romana del Capsacosta. Deixarem a l’esquerra l’Hostal de Dalt i després cal Cels i més endavant, a l’esquerra l’accés a les instal·lacions de can Barramba (3). Al costat d’un mil·liari que marca l’inici de la via romana de Capsacosta seguirem recte per una pista en direcció sud-est i després d’un parell de bifurcacions arribarem a la mítica collada de Capsacosta (4), on prendrem una pista a la dreta. Poc després la deixarem per seguir un camí a l’esquerra, sud-oest, per dins el bosc. Tot seguint la carena arribarem al pla de la Barraca i tot seguit pujarem al Puigsacreu (5), davallarem vers la collada de Font Fresca i després cap a can Barrera (6), des d’on, en direcció nord, anirem a parar a la carretera C-38 (can Reputxó) (7). La seguirem a la dreta uns 350 metres i abans d’arribar al pont de la Folcrà C-38 (8) la deixarem per prendre una pista a la dreta que puja per dins el bosc que ens portarà a creuar el rec de Can Gorra i el Bac del Callís (9). Finalment arribarem de nou a la carretera C-38 (10), deixarem a l’esquerra el pont de la Sala i la seguirem a la dreta per entrar directament a la població de Sant Pau de Segúries (1).

 

 

Mapa de l'excursió


Perfil de desnivells


Sant Pau de Segúries

Municipi del Ripollès, al límit amb la Garrotxa, situat a la vall del Ter.
Són més importants les pastures, cosa que confirma la representativitat del sector ramader dins l’economia de la població. predomina el bestiar boví  i el porcí
El poble de Sant Pau de Segúries està situat al fons de la vall, a la vora esquerra del Ter. El nucli vell, amb carrers estrets i cases amb llindes de pedra, és continuat per un ample sector modern, amb una plaça i carrers secundaris de poc més d’un segle d’antiguitat, que s’estén al llarg de la carretera de Ripoll a Camprodon. Aquesta expansió ha continuat gràcies a la creació de noves indústries en època moderna.
A causa de la distància del poble i l’antiga parròquia, vers el 1960 s’inicià la construcció d’una nova església al pla, a tocar de la població; el nou edifici, de línies modernes i funcionals amb planta poligonal i grans vitralls, fou beneït el 17 d’octubre de 1971.
La vall i la vila rural de Segurilias o Segorilias són esmentades des del 898 i el 904 en la documentació més antiga del monestir de Sant Joan de les Abadesses, i en parlen sobretot una quinzena de documents datats entre el 907 i el 927, que precisen que l’abadessa Emma, la primera de Sant Joan, comprà terres, vinyes, boscos i molins en la demarcació de Segúries.
El poble de Sant Pau de Segúries es formà a partir del 1203, quan l’abat de Sant Joan cridà nous pobladors i els establí solars i els donà privilegis. El seu successor donà el 1217 una important carta de franqueses i llibertats als nous pobladors, entre les quals la plena propietat de llurs cases i l’exempció de mals usos.
El 1937 el poble canvià temporalment el seu nom pel de Seguries de Ter.

Magnífica via romana de Capsacosta

És una autèntica obra d’enginyeria d’importància monumental i un testimoni excepcional d'un període històric de gran transcendència per al nostre país.
Creada en època de l’Imperi Romà, la via romana de Capsacosta és ben fàcil de resseguir. En diversos trams presenta un excel·lent bon estat de conservació. Aquesta calçada era denominada Via Annia i era un ramal de la Via Augusta, el gran eix de comunicació que portava a Roma tot creuant els Pirineus. Des de Figueres entrava cap a la zona de muntanya, i després de travessar la plana de Bianya s'enfilava pel Capsacosta i seguia cap al coll d'Ares, per tornar a enllaçar després, ja dins la Gàl·lia, amb l'esmentada via principal.
Els murs, guarda_rodes i tota la resta d’altres elements de la via romana de Capsacosta posen de manifest l'extraordinari treball de construcció realitzat uns dos mil anys enrere.
transitada des de temps remots fins pràcticament als nostres dies, en els darrers anys ha estat un camí ramader però, anteriorment, era l’única via de pas existent cap a la vall de Camprodon des de la vall de Bianya.
L’únic tram de la via del Capsacosta que es conserva transcorre des de Sant Pau de Segúries (al Ripollès) fins al pas dels Traginers a la Vall de Bianya (a la Garrotxa) i té una longitud de 8 quilòmetres. Al llarg del seu recorregut es poden contemplar els trams empedrats de la via amb els elements  directament relacionats amb la seva construcció, com els desguassos d’aigua, la pedrera, els ponts, els reservoris d’aigua o els hostals.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'excursió les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de la caminada declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT QUE ES CONSULTI LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2017 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.

Castell de Sant Martí de Centelles
Inscripcions a partir de l'1/2 de maigCaminada a la platja
Inscripcions a partir del 3 de juliol
Camí de Sant Jaume del Segre V
Inscripcions a partir del 6 de juny
Excursió d'alta muntanya a la Tosa d'Alp
Inscripcions a partir del 28 d'agost