PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

Club Excursionista Pirenaic

SANT JOAN DE LA MUNTANYA
De Montblanc al monestir de Poblet

(Conca de Barberà)
12 de març

Organització:
Associació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès


Fitxa tècnica Properes activitats Informació per a totes les excursions  
Notes importants Normativa Naturtresc Notes importantsFitxa tècnica

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel

Hora de sortida: 7:30 h

Hora prevista d'arribada a Barcelona: 19:00 h aprox.

Menjars a càrrec de l'excursionista:
Esmorzar en àrea de servei o similar, dinar: en el decurs de l'excursió.

Longitud: 11,0 km aprox.

Durada: 3:30 h. Aprox.

Desnivells:  380 m de pujada i 380 m de baixada

 

Vista des de Sant Joan de la Muntanya

Itinerari a peu previst: Montblanc (330 m) (1), ermita de Sant Joan (710 m)(2), ermita de la Santíssima Trinitat ( 550 m) (3), coll de la Bena (683 m) (4), masia del Simon (520 m)(5), les Masies ( 530 m) (6) - Monestir de Poblet (495 m) (7).

INSCRIPCIONS

Import de la inscripció: 20 euros Inclou: autocar, documentació i assegurança d'accident.

Per internet: A partir de les 9 hores del dilluns dia 6 de març fins a les 21 hores del dijous 9 de març
Inscripcions tancades

Per telèfon: Pre-reserva a partir del 6 de març de les 17 a les 21 hores al telèfono: 616 672 173. Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) corresponent al c/c ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés cal fer constar el nom dels inscrits.

MÉS INFO: www.euro-senders.com/naturtresc.- Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores

Descripció de l'itinerari

Iniciarem l’itinerari a la població de Montblanc, prendrem el carrer d’Elionor d’Urgell i després l’av. del Dr. Folch al final de la qual anirem a la dreta pel carrer Joan Amades i en sortir de la població prendrem una pista a l’esquerra entre camps de conreu. A la primera bifurcació anirem a la dreta i més endavant deixarem la pista per pujar per un camí a la dreta. Més endavant aquest camí planeja per dins el bosc i ens portarà a l’ermita de Sant Joan de la Muntanya, excavada a la roca i un mirador privilegiat de la Conca de Barberà. Seguirem en la mateixa direcció, més aviat amb tendència a baixar, fins a l’ermita de la Santíssima Trinitat. Remuntarem el barranc de l’Ermita fins al coll de la Bena, on iniciarem la baixada que ens portarà a la masia del Simon, on prendrem una pista a l’esquerra que ens portarà a les Masies. En aquest punt prendrem la carretera TV 7007 fins al monestir de poblet on acabarem la caminada.

Mapa de l'excursió


Perfil de desnivells


Montblanc

Municipi capital de la comarca de la Conca de Barberà amb un marcat sentit comercial, industrial, agrícola, ramader i turístic.
Deu el nom al turó que està situat al centre del nucli antic, conegut com al Pla de Santa Bàrbara. En aquest turonet (o mont) no s'hi conreava, ja que donava molt pocs fruits i es considerava erm (o albis -blanc-, en català medieval). Així va sorgir el topònim de Montis Albis que originà el de Montblanc.
La importància de la Vila Ducal en el període medieval es palesà en la construcció d'edificis, que fan de Montblanc una de les localitats més característiques de Catalunya. Totes aquestes construccions, juntament amb molts dels seus carrers, donen a la vila una fesomia ben característica.
Entre aquestes construccions, la més impressionant és la muralla, que encercla tot el perímetre de l'antiga població de Montblanc. Té una longitud d'uns 1 500 m, i és bastida de pedra, argamassa i, en alguns punts, de tàpia. A distàncies irregulars es troben diverses torres totes quadrades i emmerletades, a excepció d'una de pentagonal, anomenada dels Cinc Cantons.
Entre els edificis monumentals es destaca l'església arxiprestal de Santa Maria de Montblanc. Obra gòtica en principi, si bé l'actual és d'estil barroc, consta de tres cossos o nínxols, amb les imatges dels apòstols i del Pare Etern.
L'església de Sant Miquel serví d'església parroquial mentre s'edificava la de Santa Maria. Ja apareix esmentada el 1288; i posteriorment, a les dues centúries següents, fou engrandida. La façana és d'estil romànic, molt senzill, però la resta de l'edifici pertany al gòtic. A la dreta de la façana s'alça el campanar, quadrat. En aquesta església se celebraren Corts Generals de Catalunya els anys 1307, 1333 i 1370.

Sant Joan de la Muntanyal

L’ermita està situada al municipi de Montblanc, a la Conca de Barberà
És un mirador natural de la comarca, fou excavada a la roca, amb restes d'una construcció annexa i una casa al costat, situada en un indret privilegiat, al començament de la serra de Prades, des d'on es contempla tota la comarca de la Conca.
A principis del segle XV, la princesa Elionor d'Urgell, germana de Jaume II d'Urgell, el Dissortat, va fer vida eremítica durant setze anys, des del 1414 fins a la seva mort el 1430, en una cova propera a l'ermita, anomenada des de llavors Cova de Nialó (contracció de N'Elionor). No se sap amb certesa si la princesa va fundar l'ermita que es coneix avui en dia o si solament la va restaurar i posar sota l'advocació de Sant Joan Baptista.
La vida eremítica s'hi mantingué fins l'any 1936 quan els milicians van saquejar-la i van destruir el retaule renaixentista d'alabastre que la presidia. Fins als anys noranta del segle passat va restar enrunada, fins que uns quants montblanquins van començar a restaurar-la mica a mica.
Acabada la guerra civil espanyola, un grup de joves en va arreglar les estances i en va tapar la teulada. Però l'absència d'ermitans i la ubicació en ple bosc van fer que l'ermita s'anés deteriorant.

Santíssima Trinitat

És una ermita al sud del municipi de l'Espluga de Francolí, a la vall del torrent de l'Ermita (o barranc de la Trinitat), que va a parar al Francolí, voltada de boscos de ribera i fonts. És un lloc molt visitat pels espluguins i pels pobles de la rodalia, que s'hi apleguen per la festa major, Sant Ramon i el dilluns de Pasqua.
L'edifici actual, catalogat a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, és obra del segle XVIII i modernament restaurat. És d'una sola nau i una volta de canó amb llunetes. A la capçalera hi ha una volta amb petxines i un retaule que substitueix al desaparegut a la Guerra Civil Espanyola. Es venera la imatge de la Santíssima Trinitat col·locada en un cambril amb cúpula. La porta de mig punt, sense decoració, és rematada per un ull de bou i espadanya d'un sol forat. La imatge que s'hi venera es va trobar, segons la tradició, sota una vella alzina al costat del santuari, que ja és esmentat al segle XIV. L'ermita es va reedificar el 1790 i ha estat restaurada modernament. Hi resten documents que parlen d'una altra ermita al mateix lloc en el segle XIV.

Monestir de Poblet

Monestir cistercenc situat al municipi de Vimbodí, a la Conca de Barberà.
Les terres per a la seva fundació foren donades per Ramon Berenguer IV de Catalunya-Aragó el 1150 a l'abat de Fontfreda. Molts fidels es vincularen a la comunitat com a familiars i feren donacions de terres. La comunitat conreava la terra, tenia ramaderia transhumant i una quadra, i organitzà granges agrícoles. El 1185 ja tenia un hospital per a pobres. La biblioteca del segle XII era composta d'obres bíbliques, litúrgiques, patrístiques, d'ascètica i costumaris. En aquest segle es construí l'església, el refetor, la infermeria i part del claustre, en l'estil anomenat cistercenc.
Durant els segles XIV i XV diversos monjos acudiren a estudiar i a ensenyar a les universitats de Tolosa (Llenguadoc), París i altres. A la biblioteca predominaren aleshores obres de filosofia i teologia escolàstica, de tendències escotistes i occamistes i d'espiritualitat monàstica i franciscana, i també llibres de clàssics llatins i renaixentistes. Des del 1568 tingué col·legi universitari a Lleida, que fou destruït en la presa de la ciutat per Felip IV i renovat el 1685. L'abat Guimerà contractà amb Andreu Ramírez (1580) l'altar del Sant Sepulcre de la Galilea. L'abat Oliver de Boteller fou dos triennis diputat del General (1587 i 1596). L'abat Trilla lluità aferrissadament contra l'erecció de la Congregació Cistercenca d'Aragó, erigida finalment el 1616; a la mort de Trilla, Poblet hi fou inclòs (1623) i els abats esdevingueren quadriennals. Als primers temps de la revolta contra Felip IV, el monestir restà addicte a la Generalitat, però el 1650 participà, amb la pagesia indignada contra els francesos, en un alçament a favor d'aquell. El duc de Sogorb i Cardona encomanà (1659) als Grau les tombes dels seus familiars, i Pere Antoni d'Aragó ho féu, als mateixos escultors, per a la d'Alfons el Magnànim (1671), després féu bastir un nou campanar (1678). Pere Antoni donà també la seva biblioteca (1678). Els Cardona començaren també la façana barroca de l'església.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'excursió les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de la caminada declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT QUE ES CONSULTI LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2017 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.

MAGNÍFICA VIA ROMANA
Inscripcions a partir del 27 de març


Castell de Sant Martí de Centelles
Inscripcions a partir de l'1/2 de maigCaminada a la platja
Inscripcions a partir del 3 de juliol