ACCEPTACIÓ BASE DE DADES CORREU ELECTRÒNIC clicar aquí
PROPERA EXCURSIÓ

Realització:

Agrupació Excursionista Muntanya

MONTSERRAT
Des de Sant Cristòfol de Castellbell al Monestir

(Col·locació d'un pessebre al refugi Bartomeu Puiggros)
2 de desembre

Organització:

A
ssociació d'Entitats
Excursionistes del Barcelonès

Inscripcions
Informació per a totes les excursions
Codi QR
Si vols tenir accés a aquesta pàgina des del teu telèfon mòbil en qualsevol moment escaneja aquest codi
Notes importants Properes activitats
Normativa Naturtresc  

Fitxa tècnica

Sortida de Barcelona: Pl. Catalunya/Portal del l’Àngel.

Hora de sortida: 7:30 h

Longitud:
11,500 km

Durada:
4 h

Hora prevista de retorn a Barcelona: 19:00 h-

Desnivells:
365 metres de pujada i 100 metres de baixada

Menjars a càrrec dels inscrits: Esmorzar en àrea de servei o similar i dinar de motxilla en el decurs de l'excursió.

Itinerari a peu:
Sant Cristòfol de Castellbell (345 m), urbanització Mas Prat (350 m), can Martorell (495 m), refugi Bartomeu Puiggròs (Santa Cecília) (670 m), camí dels Degotalls (705 m) i monestir de Montserrat (710 m)

Inscripcions

NOU SISTEMA D'INSCRIPCIONS (per internet i per telèno, es pot triar el que més interesssi). Podeu llegir-ne els detalls clicant aquí

Import de la inscripció: 20 euros(inclou: el desplaçament amb autocar, la documentació i l’assegurança).

Inscripcions per internet

Abans d'iniciar el procés de la inscripció es recomana llegir detalladament el procediment a seguir.
Per a facilitar el procés es pot consultar el tutorial corresponent clicant aquí.

A partir de les 9 hores del dilluns dia 26 de novembre entrarà en funcionament el formulari d'inscripcions que estarà disponible les 24 hores del dia fins que s'esgotin las places disponibles o, com màxim, fins a les 20 hores del dijous dia 29 de novembre.

Encara no es pot accedir al formulari d'inscripcions

Pre-reserva de plaça per telèfon

A partir del 26 de novembre de les 17 a les 21 hores, es pot fer la pre-inscripció o reserva de plaça al tel. 616 672 173.
Posteriorment s’ha de confirmar la inscripció per mitjà de l'ingrés (no transferència) de 20 euros al compte ES58 0081 0142 7100 0144 2547 Banc de Sabadell. A l’ingrés s’ha de fer constar el nom dels inscrits.

Si el dia 29 de novembre no s'ha fet l'ingrés es considerarà que la pre-inscripció queda anul·lada i, sense més avís, s'assignarà la plaça a altres pre-inscrits en reserva.

Solament seran vàlides les places pre-inscrites i confirmades segons el procediment establert i en cap cas són transferibles.

Les places estan limitades a dos autocars. Sols es tornarà la inscripció de les places anul·lades que hagin pogut ser cobertes amb altres pre-inscrits.

MÉS INFO: Tel. 616 672 173 (dilluns feiners de 17 a 21 hores.

Descripció de l'excursió

Sortirem de Sant Cristòfol des de la carretera BV-1122 prendrem una pista pavimentada que ens portarà a creuar la urbanització Mas Prat. En sortir de la urbanització continuarem per la pista en la mateixa direcció fins a deixar a la dreta l’accés a can Martorell. Des d’aquest punt iniciarem la pujada pròpiament dita al monestir per un camí que serpenteja i que passa a prop d’alguna torre d’alta tensió, finalment arribarem a una pista que ja planera ens portarà al refugi Bartomeu Puiggròs, a tocar de l’abadia de Santa Cecília i a la carretera BP-1103, que per la dreta prové de can Massana. Després de situar el pessebre i de cantar les nadales, seguirem per un caminet al costar de la carretera cosa de vint minuts fins a deixar la carretera i prendre a la dreta el famós camí dels Degotalls, el qual ens portarà directament a l’entrada del recinte del monestir, davant del mirador dels Apòstols. Des d’aquest punt podrem visitar el monestir.

 

MAPA


PERFIL DE DESNIVELLS
SANTA MARIA DE MONTSERRAT

Monestir benedictí (Santa Maria de Montserrat) i santuari de la Mare de Déu de Montserrat situat al vessant oriental de la muntanya de Montserrat, encarats al Bages.  
La comunitat és formada per una norantena de monjos.
El conjunt de les construccions és força irregular, a causa del terreny accidentat i de les diferents èpoques d'edificació; artísticament, la part més important és el sector de la basílica i del monestir.
En una estança hi ha el tron de la Mare de Déu, del 1947. La imatge —anomenada Moreneta pel color fosc de la cara i de les mans— és una talla romànica policromada del final del segle XII o del principi del XIII. El 2001 es presentaren els resultats de la restauració i dels estudis de la talla romànica de la imatge, els quals confirmaren que fou esculpida al segle XII, i que el seu color fosc característic fou originat per l'oxidació de la pintura original i per l'efecte del fum de llànties i ciris.
La biblioteca conté un fons d'uns 300.000 volums, uns 400 incunables —alguns dels quals impresos al monestir mateix—, més de 200 papirs egipcis (grecs i coptes) i 2.000 manuscrits (llatins, catalans, castellans, hebreus, àrabs i siríacs), entre els quals cal esmentar el Llibre Vermell. L'arxiu, refet després de la destrucció del s. XIX, conté uns 6.000 pergamins, uns 10.000 documents en paper dels s. XIII-XVII i uns 28.000 documents dels s. XVIII i XIX.
La pinacoteca, en la seva secció antiga, conté uns dos-cents quadres (Berruguete, Zurbarán, Morales, Ricci, Caravaggio, Guardi, Andrea de Salerno, Van Loo, Jacint Rigau, Van Adriaenssen, De Bless, etc.).
El museu, a més de diverses peces d'orfebreria ofertes al santuari, conté el Museu de l'Orient Bíblic, obra bàsicament de Bonaventura Ubach, important pels objectes arqueològics de Mesopotàmia, Egipte, Palestina i Xipre.
Reconquerida als sarraïns vers 875-876, la muntanya de Montserrat fou donada en part al monestir de Ripoll pels comtes de Barcelona Guifré el Pelós (888) i Sunyer (933). Segons aquestes donacions, el precepte del rei franc Lotari (982) i la butlla de Sergi IV (1011) a favor d'aquell monestir, l'alou montserratí comprenia quatre ermites, situades dues al peu (Sant Pere i Sant Martí) i dues a la part alta de la muntanya (Sant Iscle i Santa Maria). L'abat de Ripoll i bisbe de Vic, Oliba, transformà aquesta darrera, vers el 1025, en una cel·la o petit cenobi, regit durant els primers temps directament pels superiors de la casa mare. En ésser incorporat Ripoll a Sant Víctor de Marsella (1070), la fundació montserratina esdevingué un priorat dependent alhora de l'abadia ripollesa i del monestir marsellès. El primer prior conegut, de nom Ramon, governà la casa entre els anys 1082 i 1094; la cronologia dels seus successors és força incerta fins al segle XIII. En aquesta època apareixen ja, al costat dels monjos, les altres quatre branques de la comunitat: ermitans, preveres, donats i escolans. A partir del prior Bernat Salvador (1284-99) tots els priors foren nomenats per la Santa Seu;
El culte marià a Montserrat va lligat a la primitiva ermita preromànica de Santa Maria que l'abat Oliba de Ripoll transformà en cenobi al segle XI. A la fi del segle XII o al començament del XIII, una nova església serví de marc a la imatge, coetània, de la Mare de Déu, traslladada el 1599 a l'església actual.

NOTES IMPORTANTS

- Solament poden assistir a l'activitat les persones que s'hagin inscrit seguint la normativa vigent.
- S’ha de portar roba adequada al lloc de l’excursió i al clima i calçat adequat per caminar per muntanya.
- La direcció de la caminada declina tota responsabilitat sobre els danys que es puguin produir els assistents pel no compliment de les normes establertes i/o de les indicacions que es puguin donar en el decurs de l’activitat i podrà no autoritzar la participació de les persones que el seu equipament o que les seves condicions físiques no es corresponguin als mínims que la caminada requereix. 
- La pluja o el maltemps no seran motiu per a suspendre la sortida, si cal hi haurà una activitat alternativa per la zona de l'excursió.
- Es necessari presentar-se en el punt de sortida dels autocars amb temps suficient per poder verificar la relació d'assistents.
- La sortida dels autocars s'efectuarà amb el màxim respecte a l'horari establert.


ÉS IMPORTAT CONSULTAR LA NORMATIVA D'AQUESTA ACTIVITAT A L'APARTAT CORRESPONENT DEL WEB

PROPERES ACTIVITATS (Informació provisional)

Podeu consultar el calendari d'excursions per al 2018 a l'apartat "activitats programades" del menú horitzontal que encapçala aquesta pàgina.

EN PREPARACIÓ